Je bekijkt onze site het best met Internet Explorer 7

Onderwerp bekijken:

Gepost door CJT Ondersteuning op 19/07/2010 in Geluidsoverlast

Geluidsoverlast

Bij spelen hoort sowieso een beetje lawaai, zeker als het over grotere groepen kinderen gaat. Maar hoe ver mag dit gaan? Is een versterkte muziekinstallatie dé boosdoener? Tot welke uren mag er lawaai gemaakt worden? En wat met buren die klagen, terecht of onterecht?

We zijn meer dan benieuwd naar ervaringen van jeugdverblijfcentra. Welke maatregelen neem jij  om de geluidsoverlast te beperken?

Gepost door Pieter Nuytinck (Overdijzers (Eeklo)) op 26/07/2010

Buurt informeren

Aan het begin van elke verhuurzomer delen we een papier rond in de buurt met daarop de GSM-nummers van de groepsverantwoordelijken van de verblijvende groepen. We vragen de buurt om bij geluidsoverlast eerst zelf te bellen naar de groep. Hebben die geen oren naar de klacht, om dan naar wij als uitbaters te bellen. Aan de straatzijde afficheren we ook steeds het GSM-nummer van de verantwoordelijke van de groep die er momenteel verblijft. Ook vragen we de groepen om de boxen juist te richten, namelijk weg van de bewoning.
Gepost door Jeffrey (Overdijzers Eeklo) op 4/09/2010

Geluidsoverlast buurt, niet altijd even gemakkelijk

Wij scouts Eeklo hebben goede afspraken met onze buurt. In de zomervakantie wanneer we via CJT verhuren wordt altijd een lijst van verblijvenden met hun contact gegevens en de periode van hun verblijf in de brievenbussen van de buurt gestoken. Zo kan er rechtstreeks gebeld worden naar die mensen als het er te luid aan toe gaat. Onze nummers van de verhuurders staan er ook bij, zodat ze altijd kunnen bellen als er iets zou zijn. Ook hangt er van voor aan de straatkant van onze lokalen een info bordje met daarop de nummer nog eens van de huurders, maar ook van ons de verhuurders, dit voor de mensen die de brief kwijt zouden zijn, of voor onze verhuurders die ons dringend nodig hebben. Nu wat geluidsoverlast naar de buurt toe betreft hebben we hier elke zomer last van. Elke zomer krijgen we een mail, telefoon, boze buur aan onze lokalen omdat er "weer" teveel geluidsoverlast zou zijn. Meestal kunnen we er zelf niets aan doen, wij zitten op een site waar ook de Chiro, KLJ zit en in de zomer speelplein (waarvan de dinsdag en de donderdag avond de monitoren hun eigen bar open houden) en ook nog eens in de week de kinderopvang. Jullie kunnen je zelf voorstellen dat er soms wel eens teveel lawaai gemaakt kan worden. Maar wij scouts krijgen elke keer de reclamaties van de buurt. Omdat die onze contact gegeven hebben. Ik als verhuurder ga dan ook uitvissen van welke vereniging het komt en zal hun dan ook wel op de vingers tikken. Als jeugdraadvoorzitter kan ik hen nog eens op de regels van de site wijzen. mvg Jeffrey Parker Verhuur Scouts & Gidsen Baden-Powell Eeklo
Gepost door Guido Hellings (('t Driege I, II, III) op 30/07/2010

Geluidsoverlast

Spelende kinderen maken "lawaai", dat hoort er nu eenmaal bij. Het gebeurt dat de muziek die uit de boxen komt teveel lawaai (vooral als de bassen te hoog staan) veroorzaakt, de buren mogen mij dan altijd bellen, ik zorg ervoor dat het geluid zo snem mogelijk vermindert. Op het einde van het seizoen nodigen wij al onze buren uit op een hapje en een drankje en bij deze gelegenheid maken we een kleine evaluatie.
Gepost door straetemans maria (woushoeven) op 30/07/2010

geluid

De laaste jaren heb ik meer last van van klacten van mijn buren over het geluid . Ik vraag mij af wat mag nog en hoe hard mag dat staan Chiro meisjes 130 de buren hebben ons niets te zeggen tussen 7 en 22u en de politie kan ons ook geen pv maken Dan sta je daar na 5 dagen heb ik hun gevraagd ik geef je alles terug en ga naar huis ? AUB We maken er beter paarde stallen van die hebben ook een speel weide nodig En de kans is zeer groot dat ze doen wat je vraagt Met vriendelijke groeten Harie
Gepost door michiels johan (buur "de kastaar" Berlare) op 24/11/2014

geluidsoverlast

lees er het lokale G.A.S.-reglement of politie verordening eens op na,meestal is elektronisch versterkte muziek zelfs niet toegelaten . Eens proberen met G.A.S. Berlare op Google
Gepost door Thomassen Tony (Meilach) op 30/07/2010

Geluidsoverlast

Onze kampplaats ligt midden in een woonwijk Wat betreft Muziekinstallaties; Overeenkomst tussen beheerder en buren IGeen muziek voor 0800 hr en na 2200 hr Tijdens de dag volume beperken Indien geluidsoverlast buren verwittigen beheerder die dan ter plaatse "met de verantwoordelijke van de groep gaat praten. Heb laatste twee jaar geen klachten ivm geluidsoverlast meer gehad
Gepost door Luc Thewissen (Kamphuis JOGEM Zolder) op 31/07/2010

Geluidsoverlast

Na klachten van enkele buurtbewoners over geluisdsoverlast heeft de jeugddienst van de gemeente het initiatief genomen om alle kamperende groepen in de gemeente de 'nachtrust' te laten respecteren tot 8.00u. 's morgens. Wij hebben de buren uitgenodigd om hun eventuele grieven kenbaar te maken. Over het geluid van muziekinstallaties 's avonds hadden ze minder bezwaar dan 's morgens ... vooral in het weekend. We hebben afgesproken dat we aan alle groepen zouden vragen echter pas vanaf 9.00u 's morgens 'versterkte' muziek te maken. Ze volgen dit uitstekend op ! Resultaat : tevreden buren.
Gepost door Wannes (De Warande, Kortrijk) op 31/07/2010

Afstemmen

Wij zijn ook in een woonzone gelegen. De verblijvende groepen worden gevraagd de nachtrust te respecteren en als het te hard gaat overdag dan wordt er ook om een verlaging van de decibels gevraagd. De buren weten bij wie ze terecht kunnen maar soms wordt er toch naar de politie gebeld
Gepost door Leo Otten (Malpertuus en De Kievit) op 1/08/2010

Geluisdoverlast

Nog net heb ik alweer een telefoon gekregen van een ontstemde buurbewoner. Ondanks onze gebouwen in erkende jeugdcampingzone liggen hebben de omwonenenden soms last van geluidsoverlast. Meeestal gaat het hier omtrent muziek, soms echter ook over te veel geroep. Ik wijs er de groepen echter wel steeds op dat het lawaai hoedanook beperkt moet blijven. Geen muziek tussen 22 en 8 uur. Enkel om de maaltijd aan te kondigen kan overdag een nummer gespeeld worden. De klager raad ik steeds aan met de politie contact te nemen. De impact van geuniformeerde mensen is toch nog wat groter. In de toekomst ga ik zeker de klager het gsm-nummer van de groepsverantwoordelijke meedelen.
Gepost door Marx Mia (De Wiekslag) op 1/08/2010

geluidsoverlast

Het is niet altijd gemakkelijk, wij maken de mensen er nu bij aankomst attent op dat de buren verdraagzaam zijn maaar toch graag wat nachtrust hebben .We zeggen ook dat het voor de groep 1 WE lazwaai is ,maar voor de buren iedere week en vragen dan om de gevraagde stilte na 22.00u buiten te respecteren en anders inpakken en wegwezen. Bij kampvuur avonden vragen wij ook om de buren daarvan te verwittigen en daar hebben de buren dan ook weer respekt voor.Zo leven we momenteel daar in vrede en iedereen komt aan zijn trekken en is tevreden.Hopelijk blijft het zo.
Gepost door Ludo De Schryver (de Hoge Rielen) op 2/08/2010

geluidsoverlast

Met de gemeente Kasterlee hebben we sinds een vijftal jaar een permanente overleggroep over een aantal thema's. Eén daarvan is geluidsoverlast. Want overlast komt van alle kanten, zowel van de tentfuiven in de omgeving van de Hoge Rielen als vanuit de Hoge Rielen zelf. We hebben een gezamenlijk protocol uitgewerkt waarbij evenementen met geluidsoverlast (zowel uit de omgeving als vanuit dHR) de toestemming moeten hebben van zowel dHr als van de gemeente. Het aantal fuiven met geluidsoverlast op het domein en daarbuiten is gelimiteerd. Met de directe buurt hebben we contacten via buurtcomités, elkaar kennen schept veel tolerantie.
Gepost door Christophe Feys (De Stobbe) op 2/08/2010

bemiddelen ?

De meeste buren zijn zeer tolerant, maar als het verblijfsbebouw in een dichtbevolkte buurt ligt, zijn er altijd wel mensen die minder kunnen verdragen. Zelf ben ik al enkele malen de buurtbewoners gaan bezoeken en de situatie uitgelegd en hun in elk geval mijn telefoonnummer gegeven. Het telefoonnummer van de groep zou ik niet geven of er zou al enkele malen klinkende ruzie geweest zijn. Het is al gebeurd dat een buurtbewoner een groep ter plaatse de huid komt vol schelden. Liever voorkomen dan genezen dus. De politie is soms echt de enige mogelijkheid die overblijft en die gaan zeker overdag de groepen zo veel mogelijk hun ding laten doen.
Gepost door Agnes Essers (bivak Houtenveld) op 3/08/2010

geluidsoverlast, is een zeer relatief begrip.

Wij trachten via ons huishoudelijk reglement het gebruik van een geluidsinstallatie in goede banen te leiden. Het uitgangspunt is dat het niet toegelaten wordt; Bij het eerste bezoek ben ik daar zeer duidelijk in. T och zin om deze mee te brengen, dan maak ik afspraken: enkel bij het wekken na 8h en het verzamelen. En dan ajb , de buren moeten niet allemaal gewekt worden om 8h. En de eerste morgen is dat inderdaad soms een beetje uitzoeken. Maar met vriendelijkheid en begrip heb ik al heel veel bereikt; En dan: een zangstonde van 150 gezonde kerels toom je niet zomaar in, dan ben ik blij dat wij de enigste naaste buren zijn. Bij het mooie weer wordt ook 's avonds langer buiten gekeuveld of luid gelachen bij een mop, en ja dat is vrij storend.Uiteindelijk brengt een groep mensen geluiden mee. Een factor die ook meespeelt of de muziek geduld wordt in de buurt , is het soort muziek die men laat spelen: de groep met hardcore kreeg van mij 27 vermaningen en werd niet getolereerd in de buurt en de groep met vlaamse en mooie anderstalige muziek wel. Zelfs hun 'night of the proms ' kon er nog bij. Om de drie jaren heb ik een groep die hardhorig is en ik blij ben dat de 10 dagen om zijn;
Gepost door Dieter Taerwe (De Iep en 't Wikhof) op 24/08/2010

geluidsoverlast, beter voorkomen dan genezen!

De Iep en 't Wikhof zijn 2 verblijfcentra in gebouwen en liggen in woongebied met heel wat buren. Tentenkampen zijn hier niet toegelaten. Elke groep wordt door mij persoonlijk ontvangen. In 't Wikhof (zelfkook) worden de huisregels met de verantwoordelijken overlopen en wordt er zeker de nadruk gelegd dat het na 22u rustig moet zijn. Hier en daar hangen affiches 'Denk na 22 uur aan onze gebuur!' In De Iep (volpension) geef ik een welkomspeech aan de volledige groep. Daarin komen o.a. de belangrijkste huisregels aan bod en mogelijke sancties. Op die manier ben ik zeker dat iedereen de huisregels gehoord heeft (of zou moeten gehoord hebben) en is er achteraf geen discussie mogelijk. Bij 'risicogroepen' blijf ik ook tot 23u aanwezig en werk ik op mijn bureau met de deuren open. Ik ben dan opvallend aanwezig en dit heeft veel effect. Ik werk hier ondertussen een goed jaar en heb slechts 1 keer telefoon gekregen van de buren.
Gepost door Leo Otten (Malpertuus en De Kievi) op 6/09/2010

wetgeving

Wat bepaalt de wet of regelgeving omtrent lawaaihinder? Kan verhuurder aansprakelijk gesteld worden voor lawaai dat door huurders wordt veroorzaakt?
Gepost door CJT Ondersteuning (/) op 7/09/2010

Wetgeving

Een klacht rond geluidsoverlast kan geformuleerd worden op basis van diverse rechtsgronden. Afhankelijk van de gekozen rechtsgrond kan de uitbater of de verblijvende groep verantwoordelijk gesteld worden. Meer hierover vind je in ons volgend dossier in HuisWerk. In de meeste gevallen zal een klacht geformuleerd worden op basis van een rechtsgrond waarbij de verantwoordelijkheid bij de groepen ligt. Omdat het telkens andere groepen zijn die voor overlast zorgen blijft het in de praktijk vaak bij een klacht en worden geen verdere juridische stappen overwogen. Daarom wordt de uitbater aangesproken om de overlast op lange termijn te beperken. Lukt dit niet, kan de relatie met de buurt verzuren en worden andere rechtsgronden gezocht om de geluidsoverlast te bestrijden. Een mogelijke rechtsgrond is bijvoorbeeld ruimtelijke ordening.
Gepost door ceunen luc (den tris en parochiezaal) op 9/09/2010

leergeld

wij hebben door ervaring met goede en slechte buren of beter tolerante en minder tolerante, geleerd dat het doorgeven van de telefoonnummer van de verantwoordelijke van de groep nog het meeste effect heeft. we proberen de groepen ook wijs te maken ddat een herkenningsdeuntje driemaal per dag nog kan op een fatsoenlijk uur maar dar boxen buiten niet gewenst zijn. het ligt gewoon aan de goodwill van de groepen zelf. Wij vinden dat groepen die vinden dat ze lawaai mogen maken, hun bivakplaatsen moeten kiezen in functie van hun decibels die ze willen maken. Al bij al valt het mee maar toch soms zou je ze op een kanon steken. Dit is hetzelfde als hopen dat de periode vlug om is zonder nog meer problemen
Gepost door Chris Vannitsen (De Wilduraan) op 25/10/2013

geluidsoverlast

tweede jaar dat we onze lokalen verhuren voor zomerkampen. Ook wij hebben geleerd dat een grote groep heel wat geluidsoverlast kunnen veroorzaken en sommige groepen totaal geen respect meer hebben voor de buren. Wij vragen bij aankomst aan de huurders om te denken aan onze buren en muziek buiten te beperken zeker na 22h. We nu ook samen met jeugddienst en omwonende afgesproken hebben dat we alle info gegevens van de huurders/verhuurders doorgeven aan de omwonende en hopen op die manier de geluidsoverlast te kunnen beperken. Achteraf na de zomerkampen even evalueren met z'n allen. Zo hopen we op een betere samenwerking en verdraagzaamheid op lange termijn.Want een goede buur te vriend houden vinden we belangrijk.
Gepost door michiels johan (buur "de kastaar" Berlare) op 24/11/2014

overlast wetsgronden

lees er het lokale G.A.S.-reglement of politie verordening eens op na,meestal is elektronisch versterkte muziek zelfs niet toegelaten . Eens proberen met G.A.S. Berlare op Google. Spelende kinderen zijn naar mijn ervaring geen overlast; ongebreidelde muziekversterking wel, leer eens akoestische gitaar spelen zoals weleer.
Gepost door neyens etienne (st gillis waas scouts) op 1/12/2014

geluidsoverlast

Wij hebben niets tegen spelende kinderen ,maar...wanneer het 22 uur wordt hadden we graag stilte .Het lawaai komt het meest voor bij groepen met wat ouderen +-16 en ouderen wanneer die uitgelaten naar buiten komen om te roken en tevens wat drank hebben gehadt.,aan het gedrach bij aankomst kunnen wij voorspellen of het rustig zal zijn of lawaaierigIk heb al Meermaals na een verwittiging bij de groep verantwoordelijke,de politie moeten bellen en dat ook soms meermaals op een nacht!!!

Een reactie geven

Naam
Jeugdverblijf
E-mail (wordt niet gepubliceerd)
Titel
Bericht
Vul voorgestelde code in: